Döküm Tencerede Yayla Çorbası Yapılışı
Bu hafta buz gibi havaların, soğuk algınlıklarının en büyük kurtarıcılarından biri, yoğurt çorbası olarak da bilinen yayla çorbası tarifimiz ile evinizde sıcacık sofralarınıza eşlik edeceğiz.
Hecha demir döküm tencerenizde kolayca yapabileceğiniz bu tarif hem çocukların hem de yetişkinlerin favori çorbalarından olacak.
Üstelik %100 demir döküm yapısı ile ısıyı uzun süre muhafaza eden Hecha’larınız bu soğuk günlerde, sunum sırasında size çok büyük bir kolaylık sağlayacak.
Yayla Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
Her zaman evinizde bulunabilecek malzemeler ile nefis sonuçlar ortaya çıkarmak elbette mümkün.
Yapacağınız basit bir sos ile de sofralarınıza hem ferahlatacak aynı zamanda içinizi ısıtacak güzel bir başlangıç hazırlayabilirsiniz.
- 40 gram pirinç (1 küçük kahve fincanı kadar)
- 250 gram süzme yoğurt
- 1 tatlı kaşığı un
- 1 adet yumurta sarısı
- 5 su bardağı su
- Tuz
- Akbiber (Karabiber de tercih edebilirsiniz.)
Sosu İçin:
- 1 yemek kaşığı toz nane
- 2 yemek kaşığı tereyağı
Yayla Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
Yayla çorbasını hazırlamak oldukça kısa bir zamanınızı alacak.
Bir sonraki başlıkta vereceğimiz püf noktaları da uygulayarak tam kıvamında leziz bir yayla çorbası hazırlayabilirsiniz.
- Pirinci iyice yıkadıktan sonra Hecha demir döküm tencerenizde 5 bardak su ile haşlayın.
- Pirinçleriniz haşlanırken bu sırada terbiyeyi hazırlayabilirsiniz. Süzme yoğurt, 1 adet yumurta sarısı ve unu iyice çırpın. Terbiyenin içerisine kaynayan pirinçli sudan 1 bardak ekleyin ve tekrar güzelce çırpın. Karışımı yavaş yavaş ve karıştırarak tencereye ilave edin.
- En son tuzunu ve akbiberini ekleyin. Kısık-orta ateşte çorbanızı biraz daha pişmeye bırakın.
- Sosu için tavanızda tereyağını eritip üzerine toz naneyi ekleyin. Ocaktan alıp çorbanın üzerine dökün. Sıcak olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Yayla Çorbası Tarifi ve Yapımı Püf Noktası
Yapımı en kolay çorbalardan biri olan yoğurt çorbasının lezzeti ve kıvamı için dikkat etmeniz gereken birkaç püf nokta var!
- Yayla çorbanızın kesilmemesi için tuzu mutlaka son aşamada terbiyeyi yaptıktan sonra ekleyin.
- Çorbanın kesilmemesi için dikkat etmeniz gereken bir başka adım ise karışımı hem tencereye eklemeden önce hem ekledikten sonra çırpıcı yardımı ile iyice çırpmaya özen göstermektir.
- Yoğurt veya salça ile hazırlanan çorbalarda karşılaşabileceğiniz durumlardan biri de ekşi olma ihtimalidir. Eğer tadına baktıktan sonra ekşi olduğunu düşünüyorsanız bir miktar süt ekleyebilirsiniz. Bu aşamada tadına bakarak ve kontrollü ilerlemenizi tavsiye ederiz.
- Sunum aşamasında eğer nane kullanmak istemiyorsanız tereyağında kırmızı pul biber yakarak da servis edebilirsiniz.
Yayla Çorbası Faydaları
Anadolu mutfağının en çok tercih edilen çorbalarından yoğurtlu çorba veya yoğurt çorbası gibi isimlerle de bilinen yayla çorbasının faydaları da lezzeti kadar fazla!
- Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, kalsiyum ve fosfor bakımından oldukça zengindir. Günde 150 gram yoğurt vücudun bir günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar.
- Gelişme çağında olan çocukların diş ve kemik gelişimini hızlandırır. Kemikleri güçlendirir ve kırılmaları önler.
- Yoğurt, bebeklere altıncı aydan sonra ek olarak verilen ilk besinlerden biridir. Böylece bebeklerin kemik ve diş gelişimine yardımcı olur. Bağışıklık sistemlerini güçlendirir.
- Melis İlayda Gülyol
Yorumlar 0