Lokum Pırasa
Kış mevsimi denince akla gelen ilk sebzelerden biri tabii ki pırasa! Çoğunlukla çocuklar bazen de yetişkinler tarafından kıymeti bilinmeyen pırasanın şansını Refika Birgül’ün nefis tarifiyle döndürebilirsiniz!
1 Soğan
7 Çorba Kaşığı Zeytinyağı
Yarım kilo temizlenmiş pırasa
2 Havuç
3 Diş Sarımsak
1 Çorba Kaşığı Toz Şeker
1 Çorba Kaşığı Un
10-12 Dal Maydanoz
Tuz
1 adet soğanı piyazlık doğrayarak bir tutam tuzla birlikte ovun. 1 adet havucu küp küp doğrayın. Tencerenize 6 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin ve önce soğanları, ardından ince doğranmış 3 diş sarımsağı, en son da havuçları ekleyip 1-2 dakika boyunca soteleyin. Temizlenmiş yarım kilo pırasayı verevine keserek doğrayın ve tencereye ekleyip, karıştırın. Üzerine 1 çorba kaşığı toz şeker serptikten sonra dilediğiniz kadar tuzu da ilave edip üzerini kapatacak kadar su koyun. Kısık ateşte tencerenin kapağını kapatarak 5-10 dakika pişirin. Pırasaları kalın doğramadığınız için uzun süre pişmesine gerek kalmayacaktır.
Son olarak ayrı bir sos tenceresinde 1 çorba kaşığı zeytinyağı ile 1 çorba kaşığı unu rengi hafif dönene kadar kavurun. Yeşil rengini daha iyi çıkarması için 10-12 dal maydanozu havanda çok az tuzla dövün. Unu ve maydanozları tenceredeki pırasa ile karıştırın. Servis tabağına alarak üzerine sızma zeytinyağı gezdirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz!
- Melis İlayda Gülyol
Yorumlar 0