Yılbaşı Yemek Menüsü
Yılbaşı Yemek Menüsü
Yaklaşmakta olan yılbaşına nefis bir menü ile hazırlanalım! Buyrun, Ruks Bakery’den Yıldız Demirkan’ın sizler için seçtiği yılbaşı menüsü...
Soğuk yılbaşı akşamlarında içimizi ısıtacak sımsıcak tarif: Balkabağı çorbası
Üç dilim balkabağı
1 adet havuç
1 adet soğan
2 diş sarımsak
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Pul biber
Bir paket krema
Yapılışı
Kabakları, havucu ve patatesi yıkadık ve küp küp doğradık. Soğan ve sarımsakları doğrayıp 24 cm döküm tencereye aldık, yağda kavurduk. Sonra havuç, kabak, patates ekleyip biraz daha kavurduk, sıcak suyu da ekleyip yumuşayana kadar pişirdik. Yumuşayınca blender’dan geçirip kremayı ve baharatları ekledik. Kısık ateşte 5-10 dakika pişirdik. Ve işte hazır! Dilerseniz üzerini kabak çekirdeğiyle süsleyebilirsiniz.
Yılbaşı Meze Menüsü
Yılbaşına binbir çeşit mezeyle girmeden olmaz... Kolları sıvayıp mutfağa girelim!
Haydari
Malzemeler
1,5 su bardağı süzme yoğurt
60 gr. Beyaz peynir
1/2 diş sarımsak
Bir tutam dereotu
Bir tutam kuru nane
Zeytinyağı
Tuz
Yapılışı
Derin bir kapta beyaz peyniri ezdik, yoğurdu ekleyip karıştırdık. Ezdiğimiz sarımsağı ekledik ve iyice karıştırdık. Dereotu, nane ve zeytinyağı da ekledik. Damak tadınıza göre tuz ekleyin. Buzdolabına kaldırın ve soğuk servis edin
Girit Ezmesi
Malzemeler
200 gr. Yağlı beyaz peyniri
4 yemek kaşığı lor peyniri
4 yemek kaşığı ceviz içi
5 yemek kaşığı file fıstık
4 yemek kaşığı file badem
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 diş sarımsak
Biraz dereotu
Yapılışı
Peynir ve loru bir kaseye alıp iyice karıştırdık. Zeytinyağı ve ezilmiş sarımsağı ekledik ve karıştırmaya devam ettik. Doğradığımız ceviz ve diğer kuruyemişleri de ekleyip karıştırmaya devam ettik. Sonra doğranmış dereotunu ekledik. Biraz tuzladık, tabağa alıp üzerine zeytinyağı gezdirdik. Kızarmış ekmek ile soğuk servis yapabilirsiniz.
Köz Patlıcan Ezmesi
Malzemeler
5-6 adet kemer patlıcan
2-3 diş sarımsak
Zeytinyağı
1 adet limon
Tuz
Yapılışı
Patlıcanları közleyip çatalla ezdik. Ezilmiş sarımsağı zeytinyağı, tuz, limon ekleyip dolaba kaldırdık. Soğuk servis etmenizi öneririz.
Yılbaşı Ara Sıcaklar Menüsü
Humus
Malzemeler
400 gr. Kabuğu soyulmuş nohut
2-3 yemek kaşığı nohut
3 diş sarımsak
6 yemek kaşığı zeytinyağı
1 limon suyu
Kırmızı biber
Kimyon
Tuz, karabiber
Maydanoz
Yapılışı
Nohuttan biraz ayırıp tüm malzemeleri rondodan geçirdik. Kıvamı çok koyu olursa su ile açabilirsiniz. Tabağa alıp ortasını yemek kaşığı ile açıp ayırdığımız nohutun üzerine doğranmış maydanoz ekledik, üzerine biraz zeytinyağı gezdirdik ve servise hazır.
Paçanga Böreği
Malzemeler
4 adet yufka
200 gr. Pastırma
300 gr. Kaşar peyniri
2 adet küçük boy domates
2 adet çarliston biber
1 tutam maydanoz
Sıvı yağ
Yapılışı
Yufkaları üçgen şeklinde dörde kestik. Sebzeleri doğradık, tavada çok az pastırma ile soteledik. Soğuyunca maydanoz ve kaşar ekledik. Yufkaların içine malzemeden koyduk ve kalın bir sigara böreği şeklinde sardık. 28 cm düz yuvarlak tavada yağı kızdırdık, börekleri kızartıp ikiye kestik. Hecha’lar sıcak servis etmenizde çok yardımcı olacaktır.
Yılbaşı hindisiz olur mu? Olmaz...
İç pilavlı hindi dolma
Malzemeler
Bir orta boy hindi
Marine için
5-6 yemek kaşığı tereyağı
1-2 dal biberiye
1-2 dal kekik
1 adet defne yaprağı
1-2 diş sarımsak
Karabiber
Tuz
İçi için
1 adet limon
1 adet portakal
1 adet soğan
1 adet havuç
Kereviz sapı
Sos için
2,5 yemek kaşığı un
2,5 yemek kaşığı tereyağı
Hindi ya da tavuk suyu
İç pilav
1 kg. Pirinç
100 gr. Dolmalık fıstık
120 gr. Kuş üzümü
2 adet soğan
Tuz
Karabiber
Nane
Kişniş
Tarçın
Zeytinyağı
Yapılışı
Hindiyi yıkayıp kuruladık. Derin bir kasede yağı ve baharatları harmanladık. Hindinin her tarafına özenle sürdük. Limon, portakal, soğan ve sarımsağı hindinin içine yerleştirdik. Havuç, soğan ve kerevizin üzerine yağ, karabiber, tuz ekleyip karıştırdıktan sonra hindiyi pişireceğimiz tepsiye karışımı döktük. Bağladığımız hindiyi tepsiye oturttuk. Etrafına kekik ve biberiye seprtik. Önceden ısıttığımız 200 derecelik fırına verdik, 7 saat pişirdik. Fırını 120 dereceye indirdik, 1.30 saat daha pişirmeye devam ettik.
İç pilav için:
Pirinçleri ıslattık. Soğanları küçük küçük doğradık ve zeytinyağı eklediğimiz 20 cm tencerete soğanları ilave ettik. Soğanlar pembeleşince pirinci kavurduk. Kuş üzümü, tuz, nane, karabiber ve tarçın ekledik. Üzerini geçecek şekilde sıcak tavuk suyu koyduk ve piştikten sonra demlenmesi için üzerine bir bez serdik ve demlenmeye bıraktık.
Sos için:
Un ve tereyağını kokusu çıkıncaya kadar güzelce kavurduk. Kokusu çıktığında tavuk ya da hindi suyunu ekledik. Kıvam alınca pilav ve hindi ile birlikte afiyetle yedik!
Yılbaşına yakışan tatlı: Böğürtlen soslu Panna Cotta
Malzemeler
300 gr. Krema
70 gr. Şeker
10 gr. Yaprak jelatin
Sos için
300 gr. Donuk böğürtlen
80 gr. Şeker
2 tatlı kaşığı nişasta
Bir çay kaşığı limon suyu
Yapılışı
Jelatini soğuk suda bekletik yumuşattık. Krema ve şekeri çırptık. Jelatini ekledik. Minik kaplara doldurduk ve 6-8 saat arasında soğumaya bıraktık.
Sosu hazırlamaya başladık, vişne ve şekeri döküm sos tenceresine koyduk. Nişastayı yarım çay bardağı suda açtık. Karıştırarak sosa ekledik. Kıvam koyulaştığında limon suyunu da ilave ettik. Birkaç dakika pişirme işlemine devam ettikten sonra soğumaya aldık.
İkisi de soğuyunca, büyük buluşmayı yaşattık. Sosu, üzerinde gezdirdik ve afiyetle yedik :)
- Cengiz HAN
Yorumlar 0