Şef Ceyda Artun Tarifi ile Konfi Barbunya
Fransızca’da “muhafaza etmek” anlamına gelen “confit”; sebzelerin, proteinlerin yağ veya şekerli su içerisinde uzun uzun ve yavaş yavaş pişirilmesine deniyor. Bu yöntem pişirdiğimiz ürünü koruyan bir yöntem olmanın yanı sıra tüm lezzetini salmasını da sağlıyor.
Konfi barbunya tarifinde de ön pişirilmiş barbunyalarımızı, Hecha döküm tencerede, bolca zeytinyağı, aromatik ve tatlılık verecek kuru kayısılar ile pişirerek katmanlarca lezzet ortaya çıkaracağız.
Malzemeler:
- Haşlanmış barbunya
- 2 adet pırasa
- 1 demet taze soğan
- 3 adet limon
- 10 adet gün kurusu (küp küp doğranmış)
- Taze biberiye ve kekik
- 2 dilim chili biber
- 1/2 çay kaşığı pul biber
- 1/2 çay kaşığı zerdeçal
- 2 adet kuru biber
- 2 afet defne yaprağı
- Sebze suyu veya su
- Zeytinyağı
Yapılışı:
-
Hecha döküm tencerenizi ısıtın ve zeytinyağı dökün. Doğradığınız pırasaların bir yüzü aşağı gelecek şekilde yerleştirin, renk alana kadar bırakın. Sonra karıştırarak pişirin. Pırasaları kenara alın.
- Tencerenizi tekrar yağlayıp taze soğanlarınızı da terleyene kadar pişirin ve pırasaların yanına alın.
- Limon dilimlerini tekrar yağladığınız tencereye dizin. Renk alınca çevirin, üzerine barbunya, pırasa soğan ve kalan malzemeyi ekleyin (Kayısıların yarısını bu aşamada ekleyin yarısını saklayın).
- Zeytinyağında elinizi korkak alıştırmayın. Tuz biberini suyun tadına bakarak ayarlayın. Kısık ateşte 40 dakika kadar kapağı kapalı pişirin. Döküm tencereniz ısının eşit yayılmasını ve hiçbir yere kaçamamasını sağlayarak ideal pişimi sağlayacak!
- Pişme süresinin sonunda aromatikleri çıkarın karıştırın ve soğumaya bırakın. Üzerine bir iki tur daha zeytinyağı, limon suyu gezdirin. Kalan kuru kayısılarınızı ekleyerek servis edin.
- Melis İlayda Gülyol
Yorumlar 0