Döküm Tencere ile Pratik Ekmek Yapımı
Kendi ekmeğimi kendi evimde yapayım ama çok da vaktim yok diyenlerden misiniz? Şef Sercan Çam tarifi ile bu ekmek yapımından pişirmesine toplam 3 saat!
Ekmek yapmak sabırlı kişilerin işi diye bilinse de marketlerde bulunan maya ve Hecha demir döküm tencereniz ile çıtır çıtır, çeşit çeşit ev yapımı ekmekler hazırlayabilirsiniz.
Çıtır çıtır ev ekmeğinin sofralarda sunumuna da Hecha ahşap kesme tahtaları çok yakışır, bizden söylemesi!
Malzemeler:
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 2 su bardağı(400 ml) ılık su
- 500 gram ekmeklik un
- 2 tatlı kaşığı tuz +1/4 su bardağı
- 5-6 yemek kaşığı ceviz
- Pişirmek için;
- Elenmiş un
- 5-6 buz küpü
Yapılışı:
- Bir kapta ılık su, şeker, mayayı karıştırın ve mayanın aktifleşmesi için 10 dakika bekletin.
- Unun önce yarısını sonra kalanını ekleyip yoğurun. Hamur toplanınca 30 dakika mayalandırın.
- 1/4 su bardağı ılık su ve tuzu karıştırın. Hamurun üzerine döküp videodaki gibi yoğurun.
- Hamur salamurayı çekince cevizleri ekleyin. Tekrar 30 dakika daha mayalandırın.
- Bu sırada fırını 240 dereceye ayarlayın ve Hecha demir döküm tencerenizi ısıtın.
- Hamuru unlu tezgâha alıp videodaki gibi katlayın. Katladığınız hamuru yağlı kağıt üzerine alıp 15-20 dakika daha mayalandırın.
- Isınan tencerenin içerisine hamuru koyun. Üzerine un eleyin ve çizik atın. Kapağı kapatıp 30-35 dakika pişirin.
- Süre sonunda 200 dereceye düşürün ve 20-25 dakika daha kızarana kadar kontrollü pişirin.
- Bu esnada fırının tabanına buz küpleri atın ve fırının kapağını kapatıp ekmeği pişirmeye bırakın.
- Ekmeği tel ızgara üzerine alın ve oda sıcaklığına gelene kadar bekletin.
TARİFİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN!
- Melis İlayda Gülyol
Yorumlar 0